Senegal voor beginners - d Nederlandstalige reisgids voor het mooie land Senegal

Senegal | steden & dorpen | bezienswaardigheden | excursies | vakantie | top 5 hotels | vervoerreisinfo | weer | links

Het weer en klimaat van Senegal

Er komen in Senegal drie verschillende klimaattypes voor. In het zuidelijke deel van het land komt het tropisch savanneklimaat voor, in het noorden het woestijnklimaat en in het centrale deel een steppeklimaat. Het steppeklimaat wordt in het uiterste westen van het land sterk benvloed door de Atlantische Oceaan. Deze invloed zorgt ervoor dat het klimaat aan de kust van Senegal een stuk milder is dan in de andere delen van het land. De invloed van de Atlantische oceaan zorgt er echter ook voor dat de avonden met name tijdens de Senegalese winterperiode behoorlijk kunnen afkoelen. Door de verschillende klimaatsoorten die in Senegal voorkomen komen er binnen het land behoorlijke temperatuurverschillen voor. Dit zorgt er zijn beurt weer voor dat Senegal verschillende gezichten heeft. Alle klimaatsoorten in Senegal kennen een regenperiode tijdens onze zomermaanden. De hoeveelheid neerslag verschilt wel sterk per regio.

Senegal bezienswaardigheden

Wat kun je allemaal zien en doen in Senegal?
De site top10bezienswaardigheden.nl heeft een top tien voor Senegal samengesteld:
Senegal bezienswaardigheden top 10

Klimaatveranderingen

Door de aanhouden klimaatveranderingen is het landschap van Senegal langzaam aan het veranderen. Er komen steeds meer droge gebieden en de savanne wordt steeds verder verdrongen door de woestijn en de steppe. Dit zorgt er op zijn beurt weer voor dat de leefgebieden van een groot aantal diersoorten die van nature voorkomen in Senegal steeds kleiner wordt.

Winterzon in Senegal

Ondanks het feit dat tijdens onze wintermaanden het ook winter is in Senegal behoort Senegal tot n van de meest aantrekkelijkste winterzonbestemmingen op slechts zes uur vliegen. Met name de kustgelegen en plaatsen van Senegal zoals Saly, Thies, Mbour en Somone lenen zich perfect voor een korte of lange winterzonvakantie. De temperaturen schommelen overdag rondom de dertig graden Celsius terwijl het in de avond en nacht afkoelt tot een graadje of twintig. Op sommige dagen als de wind uit een andere hoek komt kan de nachttemperatuur net iets lager liggen. Een vest of trui is dan zeker geen overbodige luxe. Tijdens de winterzonperiode is de temperatuur van het zeewater op zijn laagst. Gemiddeld ligt de watertemperatuur net iets boven de twintig graden Celsius. Dit is voor veel toeristen aan de lage kant. Gelukkig zijn de meeste zwembaden bij de hotels en resorts een stuk warmer.

Neerslag

Er is in Senegal een duidelijk herkenbare regenperiode. In de andere delen van het jaar is de neerslag in het land te verwaarlozen. De zuidelijke en westelijk gelegen delen van Senegal zien gemiddeld meer neerslag als de delen in het noorden en oosten van het land. De minste neerslag valt er in het grensgebied met Mauritani, de meeste in het meest zuidelijk gelegen en dus groenste deel van het land. Tijdens de regenperiode kunnen er behoorlijk stevige buien voorkomen die soms enkele uren duren. Omdat er weinig tot geen voorzieningen zijn om de overvloedige neerslag weg te werken kan het gevallen water voor de nodige overlast zorgen.

Temperaturen

De gemiddelde dagtemperaturen in Senegal zijn over het algemeen het hele jaar aangenaam te nomen. In het grootste deel van het land ligt de gemiddelde dagtemperatuur het gehele jaar rond de dertig graden Celsius. Belangrijke uitzondering hierop is het noordelijke deel van Senegal, waar het woestijnklimaat heerst. Hier is de gemiddelde dagtemperatuur bijna het gehele jaar boven de vijfendertig graden Celsius en zijn uitschieters van vijftig graden en meer geen uitzondering. In de avond en nacht kan de gemiddelde temperatuur met name in de kustgelegen plaatsen behoorlijk zakken. In sommige gevallen zelfs tot onder de twintig graden Celsius. Dit meestal door de invloed van de Atlantische Oceaan. In de binnenlanden zal het een stuk minder ver afkoelen. In het noordelijke deel komt de gemiddelde nachttemperatuur een groot deel van het jaar boven de dertig graden Celsius uit.

Klimaattabel

 

gemiddelde maximum
temperatuur (C)

gemiddelde
minimum
temperatuur (C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (C)
januari 30 C 16 C 8 uur 1 dag 1 mm 21 C
februari 32 C 17 C 9 uur 1 dag 1 mm 20 C
maart 33 C 18 C 9 uur 1 dag 2 mm 20 C
april 34 C 17 C 10 uur 1 dag 1 mm 21 C
mei 35 C 17 C 9 uur 2 dagen 4 mm 22 C
juni 31 C 18 C 8 uur 8 dagen 24 mm 25 C
juli 33 C 22 C 7 uur 14 dagen 135 mm 27 C
augustus 24 C 20 C 6 uur 17 dagen 313 mm 28 C
september 25 C 22 C 6 uur 15 dagen 198 mm 28 C
oktober 29 C 21 C 7 uur 9 dagen 42 mm 28 C
november 30 C 20 C 8 uur 3 dagen 1 mm 27 C
december 30 C 17 C 8 uur 1 dag 1 mm 24 C
Met dank aan klimaatinfo.nl - d Nederlandstalige klimaatsite

Bovenstaande klimaattabel bevat de langjarige gemiddeldes die als een gemiddelde voor de kustplaatsen Saly en Somone gezien mogen worden. Het klimaat in Senegal toont wel wat verschillen. Vooral op het gebied van temperatuur zie je wel wat verschillen tussen de verschillende locaties in Senegal. Landinwaarts is het duidelijk warmer. De gemiddelde hoeveelheid neerslag en het aantal uren zonneschijn kunnen ook verschillen. Wil je voor de diverse plekken in Senegal de klimaatstatistieken zien, ga dan naar klimaatinfo Senegal.

Beste reisperiode

De beste periode om naar Senegal af te reizen is tijdens de wintermaanden. De temperatuur in Senegal is dan ideaal en je hebt de minste kans op neerslag. Doordat de gemiddelde temperaturen in deze maanden overdag rondom de dertig graden Celsius liggen is het een ideale dicht bij huis winterzonbestemming. Senegal behoort samen met Gambia, de Kaapverdische eilanden en de Canarische eilanden tot de beste winterzonbestemmingen op ongeveer zes uur vliegen. De meeste Nederlandse aanbieders die zonvakanties in Senegal aanbieden doen dit alleen tijdens de wintermaanden. In de andere maanden van het jaar is het te warm en te vochtig in de meeste delen van Senegal.

Meer info over Senegal

De volgende sites bieden goede tips en informatie over Senegal:
beste maanden voor een Senegal vakantie
bijzondere plaatsen in Senegal

Senegal fotoreportage
Senegal weer & klimaat
mooiste dorpjes in Senegal
winterzon vakantie in Senegal

alle rechten voorbehouden - Mediajam i.s.m. Silver Media - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy